Menu Pilihan kali ini ialah "Bebola Daging Herba Segar"
Bahan-bahan:
- 700g daging lembu kurang kemak, dikisar ataupun daging cincang...
- 3/4 cawan serbuk roti kering
- 2-3 ulas bawang putih dan ditumbuk...
- 1/4 cawan daun selasih dan dicincang
- 3 sudu besar daun parsli dan dicincang
- 1-2 biji telur ayam
- 1/2 sudu kecik garam atau secukup rasa
- 1/4 sudu kecil lada hitam dan ditumbuk...
- 3 sudu besar minyak zaitun...
Cara Membuatnya:
- Campurkan daging, serbuk roti, bawang putih, daun selasih, parsli, telur, garam dan lada hitam. Kacau secara perlahan sehingga sebati. bentukkan dan acukan menjadi bebola mengikut saiz yang bersesuaian.
- Panaskan minyak di kuali. goreng bebola daging sehingga kesemua permukaannya. goreng bebola daging sehingga masak dan angkat..
- Enak dimakan begitu saja atau ditambah dengan kuah sambal perasa...
Selamat mencuba....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan