Khamis, 1 Julai 2010

Dapat Pekerjaan Atas Dasar Kelayakan Diri atau Menggunakan Bantuan Orang Lain

Kali ini MIMS akan mengupas isu realiti yang wujud dimana-mana sahaja. Persoalannya, Sejauh manakah isu ini akan berterusan? Adakah ia akan dijadikan budaya bagi sesuatu golongan? Adakah ia juga boleh dikategorikan sebagai penyalahgunaan kuasa?Isu sebegini selalu dikaitkan dengan sektor tertentu seperti syarikat-syarikat GLC, syarikat-syarikat swasta yang besar. Dikatakan juga isu ini terjadi di sektor badan-badan berkanun, agensi-agensi kerajaan. Mudah kata kebarangkalian ia terjadi adalah amat tinggi.

Adalah perlu di banggakan seseorang individu itu mendapat jawatan yang tinggi di dalam organisasi yang besar sedangkan ia masuk untuk mendapatkan pekerjaan tersebut bukan kerana KELAYAKAN DIRI yang ada. Tetapi disebabkan oleh faktor menngunakan bantuan orang dalaman yang mempunyai kuasa dalam organisasi tersebut. Ayat ini juga lebih dikenali dengan istilah "guna kabel atau guna orang dalaman".

Penggunaan kabel ini bukan hanya untuk dapatkan pekerjaan, malah ia terjadi dalam pelbagai kes yang lain. bak kata ia akan terjadi dalam aktiviti harian manusia.

--nantikan kupasan isu yang sama tetapi dilihat dari segi perspektif yang lain...


---MIMS---