Khamis, 12 Januari 2012

Keberkatan Rezeki 1 - "Bebas daripada Rasuah"


Daripada Abu Hurairah, Rasullulah S.A.W. telah bersabda:

"Sungguh akan datang pada manusia suatu zaman di mana seseorang tidak peduli dengan cara apa dia mengambil harta, apakah dari yang halal atau dari yang haram." 


                                                                                                (Hadith Riwayat Al-Bukhari)

Jika dilihat pada masa kini, banyaknya berlaku rasuah dalam negara kita. Yang terbaru, kes melibatkan pegawai kanan perhutanan di negeri Perak dimana SPRM menjumpai wang tunai RM 700 ribu semasa tangkapan dilakukan.

Rabu, 11 Januari 2012

16 Januari 2012: Duit Syiling Baharu berada di pasaran

Dipetik daripada BNM Press Statements.


Bank Negara Malaysia ingin mengumumkan bahawa duit syiling Malaysia siri baharu akan dikeluarkan untuk edaran mulai 16 Januari 2012 ini. Orang ramai boleh mendapatkan duit syiling baharu ini melalui urus niaga biasa mereka.

Duit syiling baharu ini adalah sah diperlakukan dan akan dikeluarkan untuk edaran secara berperingkat dan akan digunakan bersama-sama dengan duit syiling yang sedia ada. Duit syiling yang sedia ada akan dikeluarkan daripada edaran secara beransur-ansur. Bagi memastikan peralihan yang lancar kepada penggunaan duit syiling baharu ini, vendor yang mengendalikan mesin wang tunai telah diberikan tempoh masa yang mencukupi untuk mengubah suai mesin mereka agar boleh menerima duit syiling baharu ini.

Bertemakan 'Keunikan Malaysia', reka bentuk duit syiling siri baharu ini mendapat inspirasi daripada ciri-ciri unik yang mencorak budaya dan warisan negara. Motif reka bentuknya memaparkan keindahan alam semula jadi, flora dan fauna serta seni kraf tangan tradisional yang terdapat di Malaysia. Denominasi duit syiling siri baharu ini ialah 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen.

Duit syiling baharu ini adalah lebih kecil dan ringan untuk memudahkan orang ramai menggunakannya. Duit syiling berwarna kuning dan perak ini juga memudahkan orang ramai untuk mengetahui denominasi yang berlainan. Reka bentuk sisi tepi dan saiz duit syiling yang berbeza-beza akan memudahkan golongan kurang upaya penglihatan untuk mengenali dan membezakan denominasi yang berlainan. Selain itu, duit syiling baharu ini dibuat menggunakan kemajuan terkini dalam teknologi pembuatan duit syiling dan turut memasukkan ciri-ciri keselamatan yang lebih baik untuk mengelak daripada pemalsuan. Logam baharu yang digunakan untuk membuat duit syiling ini adalah daripada jenis yang lebih berkualiti dan tahan lama. 

Untuk maklumat lanjut mengenai duit syiling siri baharu ini, orang ramai boleh menghubungi BNMTELELINK di talian             1-300-88-5465       atau menelefon            03 - 2698 8044       samb. 8658, atau melayari laman sesawang Bank Negara Malaysia di www.bnm.gov.my.