Sabtu, 14 April 2012

Tumbuk polis tahan kereta

MELAKA: Seorang pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) negeri ditahan awal pagi kelmarin, selepas didakwa menyerang dengan menumbuk muka anggota polis di Bukit Beruang, dekat sini.
Menurut sumber, kejadian berlaku antara jam 2 pagi hingga 3 pagi itu, ketika suspek diarah memberhentikan kereta dipandunya oleh sepasukan anggota polis peronda yang bertugas.
“Arahan penahanan keretanya selepas dia didapati memandu dalam keadaan cuai dan berbahaya.
“Sebaik dihampiri anggota polis, suspek enggan bekerjasama lalu berlaku perbalahan.
“Suspek dikatakan mengeluarkan kata-kata kesat kepada anggota polis dan menyerangnya dengan menumbuk mukanya menyebabkan rakan mangsa terpaksa memberi bantuan,” katanya.
Menurut sumber itu lagi, suspek dibawa ke Balai Polis Ayer Keroh untuk tindakan lanjut.
Sementara itu, Ketua Polis negeri, Datuk Chuah Ghee Lye ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan penahanan suspek.

Dalam perkembangan sama, sumber SPRM negeri ketika dihubungi turut enggan mengulas berhubung perkara itu dan menegaskan pihaknya menyerahkan kepada polis untuk melakukan siasatan lanjut.Sumber: myMetro | Tumbuk polis tahan kereta

Selasa, 10 April 2012

Berbeza Pendapat Bererti Membangkang Ke???

"Berbeza pendapat bererti membangkang atau tidak menyokong"
"Bersependapat atau Sama pendapat bererti menyokong atau tidak menentang"Kupasan kali ini adalah mengenai dua ayat di atas. Mungkin kalian semua pernah mendengar petikan tersebut atau lebih kurang sama maksud dengan ayat tersebut tetapi mungkin struktur ayat yang berbeza. Kupasan saya untuk ini tidak akan panjang berjela, mudah dan ringkas sahaja untuk memahaminya.

Saya kecilkan skop perbincangan ini menjerumus kepada sesebuah organisasi. Dalam satu organisasi sudah pasti terdiri daripada beberapa kalangan individu. Yang sudah pasti mempunyai seorang ketua dan dibantu oleh ahli yang lain. Mana mungkin sesebuah organisasi dapat berkembang maju dan dapat berfungsi dengan sebaiknya jika hanya seorang sahaja yang bekerja.Bos dan pekerja dibawahnya mana mungkin  mempunyai pendapat yang sama. Mana mungkin juga Ketua bersependapat dengan ahli yang lain tentang sesuatu perkara. Tidak mungkin setiap individu mempunyai akal fikiran dan pendapat yang sama. Mana mungkin setiap perkara dipersetujui oleh semua tanpa ada perbalahan tanpa ada pertikaian tanpa ada ya atau tidak.

Kesimpulannya adalah tidak bermakna seseorang itu berbeza pendapat menunjukkan dia tidak menyokong atau suka membangkang. Tidak bermakna juga seseorang itu sama pendapat menunjukkan dia sentiasa menyokong dengan apa yang dilakukan. Pendek kata, bukan mudah untuk memuaskan semua orang, yang pasti kita haruslah mempunyai jati diri dan pendirian dengan keputusan yang dibuat oleh kita. Bukanlah hanya mengekori keputusan orang lain tanpa membahaskan atau memikirkannya kesan baik dan buruk perkara tersebut. 


Berbeza pendapat juga sebenarnya membantu meningkatkan lagi produktiviti sesebuah organisasi. Memang akan wujud golongan seperti ini dalam mana-mana individu. Yang pasti setiap perkara yang diutarakan mestilah berfakta dan bernas diterima semua pihak.

Untungla pada mereka yang memikirkan sesuatu perkara dan kejadian Allah S.W.T.

1: Pingat Darjah Kebesaran bagi Pesalah Rasuah Harus Ditarik balik

Apa yang kita ketahui, pingat darjah kebesaran yang diberikan oleh Raja-raja Melayu dan TYT merupakan satu anugerah khas kepada mana-mana individu yang telah dinilai oleh Majlis Jumaah Diraja Negeri masing-masing atau seantara dengannya merujuk struktur pentadbiran kerajaan negeri.Diketahui juga kita bahawa, individu-individu yang menerima inilah adalah antara individu yang terbaik bak dari segi sahsiahnya, budi pekerti, jasa baik, dan segalanya mengikut ketetapan kriteria yang telah ditetapkan. Individu yang dianugerahkan pingat seperti ini mempunyai contoh yang baik kepada semua masyarakat. Mana mungkin anugerah pingat darjah kebesaran seperti ini diberikan kepada mereka yang berkelakuan yang tidak baik dan menyalahi undang-undang.

Di sini saya hanya menekan satu cadangan atau pendapat atau suara kerdil yang tidak mungkin didengari oleh pemimpin atasan yang tinggi.

Wajarkah Pingat Darjah Kebesaran yang diterima oleh pesalah laku rasuah ditarik balik? 
Perlu ditarik balik kerana individu terbabit telah melakukan kesalahan besar yang tidak sewajarnya dia melakukannya. Adakah anda semua bersetuju? Cuba kita lihat semua kes-kes rasuah yang telah berlaku yang membabitkan individu yang menggunakan gelaran disebabkan Darjah Kebesaran yang diterimanya. Adakah gelaran darjah kebesaran atau pingat mereka ditarik? 

Akan disambung pada siri 2 dengan fakta yang lebih menarik lagi. Untuk permulaan ini saya hanya membuka ruang untuk anda berfikir sejenak tentang perkara ini. Mungkin anda juga mempunyai pendapat yang lebih menarik.