Selasa, 10 April 2012

1: Pingat Darjah Kebesaran bagi Pesalah Rasuah Harus Ditarik balik

Apa yang kita ketahui, pingat darjah kebesaran yang diberikan oleh Raja-raja Melayu dan TYT merupakan satu anugerah khas kepada mana-mana individu yang telah dinilai oleh Majlis Jumaah Diraja Negeri masing-masing atau seantara dengannya merujuk struktur pentadbiran kerajaan negeri.Diketahui juga kita bahawa, individu-individu yang menerima inilah adalah antara individu yang terbaik bak dari segi sahsiahnya, budi pekerti, jasa baik, dan segalanya mengikut ketetapan kriteria yang telah ditetapkan. Individu yang dianugerahkan pingat seperti ini mempunyai contoh yang baik kepada semua masyarakat. Mana mungkin anugerah pingat darjah kebesaran seperti ini diberikan kepada mereka yang berkelakuan yang tidak baik dan menyalahi undang-undang.

Di sini saya hanya menekan satu cadangan atau pendapat atau suara kerdil yang tidak mungkin didengari oleh pemimpin atasan yang tinggi.

Wajarkah Pingat Darjah Kebesaran yang diterima oleh pesalah laku rasuah ditarik balik? 
Perlu ditarik balik kerana individu terbabit telah melakukan kesalahan besar yang tidak sewajarnya dia melakukannya. Adakah anda semua bersetuju? Cuba kita lihat semua kes-kes rasuah yang telah berlaku yang membabitkan individu yang menggunakan gelaran disebabkan Darjah Kebesaran yang diterimanya. Adakah gelaran darjah kebesaran atau pingat mereka ditarik? 

Akan disambung pada siri 2 dengan fakta yang lebih menarik lagi. Untuk permulaan ini saya hanya membuka ruang untuk anda berfikir sejenak tentang perkara ini. Mungkin anda juga mempunyai pendapat yang lebih menarik.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan