Rabu, 26 Januari 2011

Bebola Daging Herba Segar

Sedikit perkongsian mengenai resipi masakan...

Menu Pilihan kali ini ialah "Bebola Daging Herba Segar"


Bahan-bahan:

  1. 700g daging lembu kurang kemak, dikisar ataupun daging cincang...
  2. 3/4 cawan serbuk roti kering
  3. 2-3 ulas bawang putih dan ditumbuk...
  4. 1/4 cawan daun selasih dan dicincang
  5. 3 sudu besar daun parsli dan dicincang
  6. 1-2 biji telur ayam
  7. 1/2 sudu kecik garam atau secukup rasa
  8. 1/4 sudu kecil lada hitam dan ditumbuk...
  9. 3 sudu besar minyak zaitun...

Cara Membuatnya:

  1. Campurkan daging, serbuk roti, bawang putih, daun selasih, parsli, telur, garam dan lada hitam. Kacau secara perlahan sehingga sebati. bentukkan dan acukan menjadi bebola mengikut saiz yang bersesuaian.
  2. Panaskan minyak di kuali. goreng bebola daging sehingga kesemua permukaannya. goreng bebola daging sehingga masak dan angkat..
  3. Enak dimakan begitu saja atau ditambah dengan kuah sambal perasa...
Selamat mencuba....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan