Selasa, 17 April 2012

Benarkah Isu PTPTN dipolitikkan???

Hangat tak hangat isu ini melebihi takat paras didih sekarang ini apabila isu PTPTN banyak diperkatakan tak kira di MukaBuku (Facebook) dan media.

Saudara sekalian, kita ketahui juga bahawa tidak lama lagi Pilihanraya Umum ke-13 bakal diadakan.
Masing-masing parti politik mahu menjadi juara dalam perkara ini. Kenapa? Jom kita kaji sikit.

Ada 1 pihak parti sibuk untuk menghapuskan PTPTN, tapi kita tahu tak apa sebenarnya yang mereka ingin perjuangkan? Tahu? Tahu? Kalau ada yang tahu, baguslah. Yang belum tahu, kajilah, jangan tiba-tiba duduk menyampuk saja.

Tapi kenapa baru sekarang ye baru hendak membawa isu ini? kenapa tidak dibawa agenda ini pada pilihanraya umum ke-12 yang lalu? kenapa ? kenapa? cuba kasi terang sedikit kepada yang tak terang.


Ada 1 pihak lagi tiba-tiba pulak sibuk nak hapuskan caj pentadbiran, tapi kenapa baru sekarang? tidakkah anda sedar caj pentadbiran ini juga telah membebankan? cukuplah sekadar membayar semula jumlah yang dipinjamkan. Kenapa baru nak dekat pilihanraya baru nak ada usaha tentang perkara ini? Adakah tidak sedarkah tentang perkara ini sejak awal lagi?

Jadi kalian semua berfikirlah dengan rasional, jangan bertindak secara emosi. Berfikirlah dahulu dengan tindakan bakal yang dilakukan.

Bagi saya, ini semua adalah isu politik. Masing-masing mahu menjadi juara tentang perkara ini. Mana mungkin isu ini hangat diperkatakan jika bukan hampir dengan pilihanraya? Modal-modal isu politik. ada pihak yang betul-betul ikhlas memperjuangkan isu ini? Semua ada kepentingan masing-masing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan