Selasa, 20 Mac 2012

SPRM Menjawab #2: "Apakah hadiah atau cenderahati boleh digolongkan sebagai rasuah?"Hadiah termasuk cenderahati adalah merupakan salah satu bentuk suapan rasuah. Dengan demikian, jika sesuatu hadiah/cenderahati tersebut diberikan atau diterima secara rasuah atau dengan niat rasuah, maka pemberian atau penerimaan hadiah/cenderahati itu merupakan kesalahan jenayah.

Seseorang pegawai awam tidak boleh menerima sebarang hadiah daripada mana-mana pihak sekiranya penerimaan hadiah itu ada kaitannya dengan tugas rasmi pegawai awam itu dan bentuk, amaun dan nilai hadiah itu tidak sepadan dengan maksud hadiah diberikan. Kesalahan ini dinyatakan dalam Peraturan 8, Peraturan-peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993.

Walau bagaimanapun, seseorang pegawai awam boleh menerima hadiah/cenderahati dengan nilai yang sepadan jika hadiah/cenderahati diberikan atau diterima bukan secara rasuah. Pegawai awam itu dikehendaki melaporkan dan mendapatkan kebenaran daripada Ketua Jabatannya sebagimana dalam Pekeliling bil.3 Tahun 1998 (Penerimaan Hadiah dan Keraian Pegawai Awam)


Sumber: Soalan-soalan Lazim kepada SPRM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan